Καθ’ ότι η έρευνα μου είναι υπό έκδοση σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά (academic journals) δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω εδώ αποτελέσματα ή μέθοδο ακόμα. Μπορώ όμως να πω περιληπτικά τα εξής:

  1. Η έρευνα έχει γίνει σε μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρκετών χιλιάδων συμμετεχόντων μαθητών
  2. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε θωρακισμένη στατιστική ανάλυση σύγκρισης τριών (3) ετών-δεικτών της Ελληνικής Μνημονιακής κρίσης, οπότε και μπορούμε να βγάλουμε βάσιμα συμπεράσματα για την επιρροή της κρίσης στις μεταβλητές που εξετάζουμε
  3. Οι μεταβλητές όλες αφορούν το κοινωνικό μικροσύστημα του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του μαθητή (περιλαμβάνει περιβάλλον τάξης σε όλα τα επίπεδα, δασκάλους, οικογενειακούς πόρους και κοινωνικοοικονομική τάξη καθώς και δείκτη σχολικών πόρων)
  4. Οι μεταβλητές αυτές μπορούν στατιστικά να εξηγήσουν την ακαδημαϊκή απόδοση του μαθητή και τις σχετικές αυξομειώσεις της
  5. Η έρευνα γενικώς αποδεικνύει αλλά και περιγράφει με στατιστική ασφάλεια πώς η κρίση έχει επηρεάσει και ελέγχει την συμπεριφορά των ανωτέρω μεταβλητών.

Όπως μπορεί κανείς να εκτιμήσει βάσει της εμπειρίας του από την καθημερινότητα, αποδεικνύεται ότι η Κρίση επηρεάζει όλο το μικροσύστημα και μάλιστα με ιδιαίτερο τρόπο ανά μεταβλητή (που ακόμα δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω συγκεκριμένα μέχρι να γίνουν οι δημοσιεύσεις).

Σε γενικές γραμμές μπορώ να σας πω ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι ένα μεγάλο μέρος της τοξικής επίδρασης της Κρίσης άμεσα και έμμεσα οφείλεται στην πολιτική που ακολουθείται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό/ εκπαιδευτικό σύστημα/διοίκηση και προπαγάνδα σχετικά με τα Μνημόνια και τις συνέπειες/διάρκεια τους και όχι σε αυτή καθ’ αυτή την (επίσης σοβαρότατη) πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Όπως ευλόγως διαφαίνεται οι τωρινές γενεές Ελλήνων υπονομεύονται/τορπιλίζονται από το ίδιο το σχολικό μικροσύστημα στο να καθίστανται πιθανώς ανίκανοι να αναβιώσουν/τονώσουν την γηγενή/Εθνική Ελληνική οικονομία λόγω της ανεπάρκειας σε προετοιμασία (τεχνική, εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική/τοποθέτηση-προσδοκίες) στο σχολείο ως άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Στην Ιταλία (Φλωρεντία) όπου το παρουσίασα σε μια κατάμεστη αίθουσα από ενδιαφερόμενους ερευνητές/πανεπιστημιακούς από όλη την Υφήλιο, υπήρξε γενικό σοκ από τα αποτελέσματα και βεβαίως τις ευκόλως διαφαινόμενες συνέπειες για τις προσεχείς δεκαετίες.

Υπήρξε επίσης και πολλή ανησυχία και για τις δικές τους χώρες (όσες υπάρχουν υπό διαφόρων ειδών λιτότητας) ενώ στο διάλειμμα του καφέ με πλησίασε Γερμανίδα πανεπιστημιακός με κυριολεκτικά δάκρυα στα μάτια ζητώντας μου συγγνώμη καθ’ ότι αισθάνεται (και δικαίως) ότι η δική της κυβέρνηση πρωτοστατεί στις επιβολές πολιτικών αυτού του είδους τόσο στην χώρα μας όσο και αλλού. Δήλωσε επίσης ότι αισθάνεται ουσιαστικά ανήμπορη να επηρεάσει την κυβέρνηση της για αυτό και ζήτησε να κρατείται ενήμερη ώστε να διαχέει τουλάχιστον τις πληροφορίες αυτές που δεν ακούγονται στο εσωτερικό της Γερμανίας στους κύκλους της.

Ομογενείς μας δε πανεπιστημιακοί από τις ΗΠΑ και Καναδά εξέφρασαν ενθουσιασμό που επιτέλους γίνονται και τέτοιες έρευνες στην Ελλάδα και θέλουν επίσης συνεργασία ώστε να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα πιο εκτενώς διεθνώς ώστε να πιέσουν και οι πανεπιστημιακοί κύκλοι για αλλαγή πορείας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μπράϊτον) υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ανησυχία κυρίως από Βρετανούς πανεπιστημιακούς για την δική τους χώρα η οποία τελεί επίσης υπό λιτότητα (και κατ’ αυτούς οδήγησε εν μέρει και στο Brexit) και ζήτησαν να τρέξει ακριβώς η ίδια έρευνα για τα ίδια έτη και στον δικό τους μαθητικό πληθυσμό (καθ’ ότι οι σχετικές βάσεις δεδομένων είναι διαθέσιμες και θεωρούνται εξαιρετικά έγκυρες και αξιόπιστες).

Άλλοι πανεπιστημιακοί που ανήκαν σε χώρες της Κοινοπολιτείας επίσης εξέφρασαν αντίστοιχους σχολιασμούς ως αποτελέσματα της αποικιοκρατίας στις χώρες τους (οι τακτικές της οποίας ακόμα εφαρμόζονται, κατ’ αυτούς) και δήλωσαν ενδιαφέρον για μια συντονισμένη σύμπραξη διεθνών ερευνητών και πανεπιστημιακών για την προώθηση πιο ΑμεσοΔημοκρατικών και αυτοδιοικούμενων θυλάκων τόνωσης και αναβίωσης σωστών εκπαιδευτικών πρακτικών ανά γηγενή κουλτούρα, κάτι στο οποίο οι γενικές τάσεις επιβολής μιας κατασκευασμένης και επίκτητης κοινής παγκόσμιας ‘κουλτούρας’ (που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα που θα περιγράψω σε άλλη ανάρτηση βάσει του τί ειπώθηκε στο συνέδριο) εναντιώνονται εντόνως και πολεμούν.

Αυτά για σήμερα, και συνεχίζω άμεσα.

Τάνυα Γεριτσίδου

 
 
Crimes Against Greeks.com (2015)