ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

«ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ Ρ/Φ YELLOW RADIO ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΛΟΓΩ

ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ

_________­________

 

          Με λύπη μας είμαστε αναγκασμένοι να επιβεβαιώσουμε οριστικά την διακοπή της μετάδοσης της εκπομπής «Εστιάζοντας στην Επικαιρότητα» με τον Φώτη Γιοβαννόπουλο και την Όλγα Γεριτσίδου από τον ραδιοφωνικό σταθμό Θεσσαλονίκης Yellow Radio, κατόπιν της έγγραφης παραδοχής του περί απόπειρας λογοκρισίας της εκπομπής μας.

          Ειδικότερα, και αποκλειστικά για το μείζον θέμα του Μεταναστευτικού (περιέργως όχι Προσφυγικού κατ’ αυτόν) στην Ελλάδα, λάβαμε την έγγραφη επιβεβαίωση εκ του σταθμού ότι μας απαγόρευσε να ομιλούμε για αυτό εάν οι απόψεις μας «δεν συνάδουν με τον σκοπό του Yellow Radio».

          Πέραν του γεγονότος ότι ουδέποτε μας κοινοποιήθηκε όταν ξεκινήσαμε την συνεργασία μας, τόσο στον κ. Γιοβαννόπουλο που είχε την εκπομπή από το Φεβρουάριο του 2016 στον εν λόγω σταθμό με ταυτόσημο περιεχόμενο όπως και τώρα, όσο και στην κ. Γεριτσίδου (η οποία ξεκίνησε την συμβολή της στην εκπομπή από τον Ιούλιο του 2016), ότι θα οφείλαμε να συμμορφωνόμαστε με υποδείξεις στο πώς να αναλύουμε και πώς να σκεφτόμαστε και να λαβαίνουμε έγκριση ως προς αυτό, ποτέ δεν μας δόθηκαν/επικοινωνήθηκαν αυτοί οι περιβόητοι «σκοποί».

          Αντιθέτως, μας είχε διαβεβαιωθεί ότι ήμασταν ελεύθεροι να πραγματοποιήσουμε ανάλυση της επικαιρότητας μαζί με την σχετική βεβαίως τεκμηρίωση για το ορθό της αναλύσεως και για την δυνατότητα εξακρίβωσης των τοποθετήσεων και λεγομένων μας από το κοινό, στην προσπάθεια μας η εκπομπή να προασπίζει και προάγει το Δικαίωμα στην αντικειμενική και τεκμηριωμένη ενημέρωση και την δυνατότητα να  διαμορφώνει ο ακροατής ιδία άποψη και γνώμη, ανεξάρτητα εάν κατέληγε να συμφωνεί ή όχι με εμάς.

          Αυτή μας όμως η προσέγγιση προφανώς εξαγρίωσε την διοίκηση και/ή τους εκπροσώπους του Yellow Radio, ιδιαιτέρως στο πρόσωπο του κ. Πέτρου Γαβριηλίδη που ανέλαβε την επικοινωνία της απαίτησης λογοκρισίας μας μέσω τηλεφωνικών και άλλων μηνυμάτων με εξαιρετικά προσβλητικό ύφος και τρόπο για την προσωπικότητα μας, την τιμή και την υπόληψη μας αλλά και την πολιτισμική και πολιτιστική ταυτότητα μας όσον αφορά το Έθνος, την Χώρα και την Θρησκεία μας αλλά και με  περιφρόνηση στην προσωπικότητα, την Βούληση και τα βασικά Δικαιώματα (Ανθρώπινα και πολιτικά) των Προσφύγων και Μεταναστών για τους οποίους αξίωσε την φίμωση μας παρ’ όλο που δώσαμε δημόσιο ζωντανό βήμα σε Πρόσφυγα που γνώριζε την Ελληνική γλώσσα αρκετά καλά ώστε να επικοινωνήσει ελεύθερα λέγοντας μόνο ό,τι ήθελε και απαντώντας ελεύθερα σε ερωτήσεις, γεγονός που τον ίδιο τον Πρόσφυγα τον ενθουσίασε και ζήτησε να συνεχιστεί η σειρά ερωταποκρίσεων και σε επόμενη εκπομπή.

          Έφτασε δε ο σταθμός να μας απειλήσει εμμέσως πλην σαφώς με ποινικές διώξεις (!) διότι δεν συμμορφωθήκαμε με «τον σκοπό του Yellow Radio» και η άποψη μας «αντιβαίνει στον σκοπό του Yellow Radio» : βεβαίως, όλα αυτά γενικά και αόριστα και σε πλήρη αντίθεση με το διαφημιστικό σπότ της εκπομπής που ο ίδιος ο σταθμός εξέπεμπε επανειλημμένα, πριν και κατά την περίοδο της μετάδοσης της δικής μας εκπομπής.

          Βάσει των ανωτέρω δηλώνουμε ότι ουδέν ποινικά κολάσιμο βρίσκεται στην παραμικρή πτυχή της εκπομπής μας αφού μεταδίδει μόνο ευθαρσώς εκφωνούμενες προσωπικές γνώμες-αναφορές και αφηγήσεις καλεσμένων και ανταποκριτών – δημοσιογράφων, ευθαρσώς εκφωνούμενους τίτλους και άρθρα του τύπου και σαφώς τεκμηριωμένα στην πραγματικότητα και στην επιστήμη αναλυτικά στοιχεία και προτάσεις συνθετικής σκέψης και βεβαίως ευθαρσώς εκφωνούμενους νόμους, Συνθήκες και Ιστορικά ντοκουμέντα με κάθε παραπομπή που επιτρέπει στον ακροατή να ανατρέξει να τα βρει και ο ίδιος ελεύθερα και ανεξάρτητα.

          Δηλώνουμε όμως επίσης ότι με την από 14/10/2016 επικοινωνία του σταθμού στον κ. Φ. Γιοβαννόπουλο, εγγράφως παραδέχονται ότι αποπειράθηκαν για το θέμα του «Μεταναστευτικού» όπως το αναφέρουν να μας λογοκρίνουν (παράβαση άρθρων 5 παρ. 1, 2 & 3 και 14 παρ. β του Συντάγματος της Ελλάδας) και να περιορίσουν το Δικαίωμα του ακροατηρίου τους στην πληροφόρηση και την Ελεύθερη λήψη αληθών πληροφοριών (παράβαση άρθρων 10 ΕΣΔΑ, 19 παρ. 2 & 3 ΔΣΑΠΔ) σε απόπειρα προφανώς να περιορίσουν το Δικαίωμα του ακροατηρίου τους σε Ελευθερία Σκέψης και Συνείδησης εάν αυτή δεν συνάδει με τους «σκοπούς» τους (παράβαση άρθρων 9 παρ. 1 ΕΣΔΑ και 18 παρ. 1 ΔΣΑΠΔ), αδιαφορώντας για την υποχρέωση τους προς τον σεβασμό στις αρχές των χρηστών ηθών και την προώθηση ανάπτυξης της προσωπικότητας και των ιδεών (παράβαση άρθρων 5 παρ. 1 και 15 του Συντάγματος της Ελλάδας και 10 ΕΣΔΑ).

          Τα δε περί δήθεν «αθλητικής και πολιτιστικής παιδείας» (δηλαδή ότι δήθεν η εκπομπή ως πολιτική δεν εμπίπτει στην κατηγορία του σταθμού) είναι αβάσιμα και ψευδή αυταποδείκτως, δεδομένου ότι η εν λόγω εκπομπή μεταδιδόταν με το αυτό περιεχόμενο και θεματικές ενότητες τουλάχιστον από το Φεβρουάριο του 2016 και διαφημίστηκε για την σαιζόν του 2016 – 2017 ως ανάλυση της πολιτικής επικαιρότητας και μάλιστα ως «αντίδοτο στην προπαγάνδα», εν πλήρη γνώσει και έγκριση του Yellow Radio. Συνέχισε δε να εκπέμπει για όλο τον Σεπτέμβριο και μέρος του Οκτωβρίου απρόσκοπτα εκτός από τις ημέρες που η επικαιρότητα συμπεριελάμβανε και θέματα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού ζητήματος, οπότε και υπήρχε έντονη και ολοένα χειρότερη παρενόχληση και χρήση λεκτικής βίας και πίεσης από τον κ. Π. Γαβριηλίδη.

          Τελούμε σε μεγάλη ανησυχία για το θέμα της Συνταγματικής Ορθότητας και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελευθερίας του Λόγου, της Ελεύθερης και αντικειμενικής Ενημέρωσης, και βεβαίως για την Ελεύθερη Διακίνηση Ιδεών και Σκέψης όσον αφορά το Yellow Radio και τους μυστηριώδεις «σκοπούς» του.

          Δηλώνουμε ότι το συντομότερο δυνατό η εκπομπή μας «Εστιάζοντας στην Επικαιρότητα» θα επανέλθει από άλλο μέσο εκπομπής.

          Ελπίζουμε να βρεθεί για τον σκοπό αυτό ΜΜΕ που να μην φοβάται την Ελεύθερη Σκέψη και την Δημόσια Αδέσμευτη συζήτηση κατόπιν όσο το δυνατόν πληρέστερης, πλουραλιστικής, τεκμηριωμένης και πολυσχιδούς ενημέρωσης των Πολιτών χωρίς λογοκρισία και προπαγάνδα.

Αθήνα, 19/10/2016 , Όλγα Γ. Γεριτσίδου

Θεσσαλονίκη, 19/10/2016, Φώτιος Γιοβαννόπουλος

 
 
Crimes Against Greeks.com (2015)